CUKRZYCA, A NORMOBARIA

Revita 20 listopada, 2021

Yuval Noah Harari

„Cukier jest obecnie groźniejszy, niż proch”.

CZYM JEST CUKRZYCA?

Jest to grupa chorób metabolicznych charakteryzującasię hiperglikemią  (podwyższonym poziomem glukozy we krwi) wynikającą z defektu produkcji lub działania insuliny wydzielanej przez komórki beta trzustki.

Przewlekła hiperglikemia wiąże się z uszkodzeniem, zaburzeniem czynności i niewydolnością różnych narządów, szczególnie:

  • oczu,
  • nerek,
  • nerwów,
  • serca i naczyń krwionośnych.

Cukrzycę możemy podzielić na kilka typów:

  • CUKRZYCĘ TYPU 1
  • CUKRZYCĘ TYPU 2
  • CUKRZYCĘ CIĘŻARNYCH

CUKRZYCA TYPU 1

  • To choroba autoimmunologiczna
  • To choroba przewlekła
  • Najczęściej diagnozuje się ją u dzieci oraz młodzieży między 10. a 14. rokiem życia, a większość zachorowań rozpoczyna się już przed 30 rokiem życia.
  • W jej wyniku proces autoimmunologiczny niszczy komórki wysp trzustkowych produkujące insulinę, co wywołuje pierwotny brak insuliny we krwi, przy zachowaniu normalnej wrażliwości tkanek na ten hormon.

Na ten moment nie wyjaśniono dokładnych przyczyn rozwoju cukrzycy typu 1. Często jednak wskazuje się na predyspozycje genetyczne.

Jedynym możliwym postępowaniem jest leczenie insuliną.  

CUKRZYCA TYPU 2

  • Jest chorobą dziedziczną
  • Zwykle dotyczy osób w starszym wieku
  • W jej wyniku dochodzi do zmniejszonej wrażliwości tkanek na insulinę (insulinooporność). Stan ten wymaga produkcji nadmiernej ilości insuliny, co w dalszym przebiegu choroby przekracza zdolności wydzielnicze trzustki
  • W powstawaniu biorą udział dwa czynniki: genetyczny (na który nie mamy wpływu) oraz środowiskowy – nieodpowiedni styl życia, palenie papierosów, zaburzony rytm dnia, nieodpowiednia dieta i w konsekwencji otyłość
  • Jest to choroba podstępna i może rozwijać się nawet wiele lat, zanim pojawią się charakterystyczne objawy.

Leczenie opiera się na podejściu holistycznym i stymulowania organizmu różnymi bodźcami.  Ważne będzie leczenie dietetyczne (pod kontrolą dietetyka), edukacja, dobrana indywidualna suplementacja, wdrożenie aktywności fizycznej.

CUKRZYCA TYPU 1 I 2 – CHARAKTERYSTYCZNE OBJAWY

Objawy cukrzycy typu 1 i 2 wiążą się z podwyższonym poziomem glukozy we krwi, czyli hiperglikemą. Wyróżnić można:

  • częste oddawanie moczu,
  • wzmożone pragnienie,
  • osłabienie,
  • skłonność do infekcji,
  • wzmożony apetyt na cukier,
  • trudno gojące się rany,
  • kwaśny zapach acetonu z ust,
  • zaburzenia koncentracji. 

Istotną różnicą jest intensywność objawów, która pomaga rozróżnić oba typy. W przypadku cukrzycy typu 1 dochodzi do bardzo wysokiej hiperglikemii i nagłych, nasilonych objawów ( 300-400 mg/dl). W cukrzycy typu 2 hiperglikemia jest niższa i tym samym objawy mniej intensywne (powyżej 200 mg/dl).

CUKRZYCA CIĘŻARNYCH

To zaburzenie tolerancji węglowodanów powodujące zwiększenie stężenia glukozy we krwi, które po raz pierwszy zostało rozpoznane u pacjentki w ciąży. Jest wynikiem zmian hormonalnych związanych z ciążą. Wystąpienie cukrzycy ciążowej stanowi sygnał ostrzegawczy dla kobiety – wskazuje, że organizm ma predyspozycję genetyczną do zaburzeń gospodarki węglowodanowej. Może się to wiązać z rozwinięciem w przyszłości cukrzycy typu 2.

UWAGA !!!

Nieleczone zaburzenia gospodarki węglowodanowej w okresie ciąży zwiększają ryzyko urodzenia dziecka o masie ciała za dużej w stosunku do wieku ciążowego, wystąpienie niedocukrzeń u noworodka po porodzie, u dzieci w wieku szkolnym czy dorosłym częściej stwierdza się nadwagę, otyłość.

Leczenie cukrzycy ciążowej polega na stosowaniu specjalnej diety cukrzycowej, pomiarach stężenia glukozy we krwi za pomocą glukometru oraz oznaczeniach stężenia glukozy i acetonu w moczu za pomocą testów paskowych. Dieta musi być odżywcza i zapewniać zwiększoną podaż białka ze względu na prawidłowy rozwój płodu.

W czasie ciąży dieta redukcyjna jest zabroniona! 

NORMOBARIA, A CUKRZYCA

Komora normobaryczna doskonale działa jako profilaktyka wczesnych powikłań cukrzycowych.

Pozwala na regulację ciśnienia tętniczego (niwelowanie nadciśnienia) poprzez silne rozszerzenie naczyń krwionośnych przez dwutlenek węgla. 

Bardzo mocno stymuluje układ odpornościowy pacjenta, co jest istotne, ponieważ chorzy mają mniejszą odporność ,infekcje mają u nich cięższy i dłuższy przebieg, czasem więc konieczny jest pobyt w szpitalu.

Normobaria chroni również pacjentów z cukrzycą przed silnymi śródinfekcyjnymi wzrostami poziomu cukru we krwi. Przy przeziębieniu układ odpornościowy walczy z wirusami, bakteriami, co może utrudniać glukozie wraz z insuliną przedostanie się do komórek – zwiększa się insulinooporność. Wysokie stężenie tlenu w komorze mocno niweluje rozrost bakterii i wirusów odpowiedzialnych za infekcje.

Długotrwale podwyższony poziom glukozy we krwi jest jednym z czynników powodujących zwiększoną produkcję tzw. wolnych rodników, które są produktami ubocznymi naturalnych procesów metabolicznych zachodzących w organizmie.  Są one szkodliwe, powodują uszkodzenie komórek oraz ich przedwczesne obumieranie.

W warunkach prawidłowych wolne rodniki są neutralizowane przez naturalne systemy przeciwutleniaczy. W cukrzycy obserwuje się niedobór związków o działaniu antyoksydacyjnym, systemy obronne są niewydolne i dochodzi do rozwoju stresu oksydacyjnego.

Z pomocą przychodzi wodór molekularny – jego stężenie w komorze normobarycznej jest 20000 x większe niż w atmosferze. Wodór ten łącząc się z wolnymi  rodnikami hydroksylowymi -OH neutralizuje je do cząsteczki wody, w związku z tym poziom wolnych rodników w organizmie spada, a co za tym idzie spada również poziom glukozy we krwi.

Dodatkowo wodór działa neuroprotekcyjnie – silnie chroni i poprawia przewodnictwo nerwowe, co jest niezmiernie ważne u pacjentów z neuropatią cukrzycową.

CIEKAWOSTKI ZE ŚWIATA !!!

Naukowcy od lat poszukują sposobu, aby pomóc pacjentom z cukrzycą. Długoletnie badania nad komórkami macierzystymi zakończyły się sukcesem w 2019 roku.


Naukowcy z Uniwersytetu Kalifornijskiego w San Francisco zgodnie twierdzą, że komórki macierzyste, produkowane 6-8 razy intensywniej w warunkach podwyższonego ciśnienia, mogą swobodnie przebudować się w pełni dojrzałe  komórki beta trzustki odpowiedzialne za wydzielanie insuliny.

Amerykańscy naukowcy odkryli, że komórki beta trzustki dojrzewają i produkują insulinę prawidłowo tylko wówczas, gdy są skupione w formie wysp, podobnie jak ma to miejsce w przypadku wysepek Langerhansa znajdujących się w trzustce.  Badacze zauważyli również, że pozostałe komórki wyspowe alfa i delta również rozwijają się i dojrzewają lepiej.


Serdecznie zapraszamy do skorzystania z zabiegów w REVITANORMOBARIA .